In België werden 28.051 personen seropositief gediagnosticeerd. Gemiddeld vernemen drie personen per dag zij het virus hebben. Daarbij wordt gesteld dat 1 seropositieve persoon op 5 niet weet dat zij het virus dragen. Preventie en opsporing zijn prioritair bij het bestrijden van de HIV/AIDS virus.
Gezondheid
Er zijn heel wat keuzemogelijkheden als het om een tandenborstel gaat. Je kan voor een soft, medium of hard type borstel gaan. Je kan je tanden poetsen met een handtandenborstel of met een elektrisch model. Maar welk type tandenborstel gebruik je nu het best?
Sommige geneesmiddelen kunnen gevaarlijk zijn voor je ongeboren kind of je kind dat borstvoeding krijgt. Alle geneesmiddelen houden risico's in, zowel op voorschrijft als vrije aflevering, geneesmiddelen voor uitwendig gebruik en geneesmiddelen op basis van planten.
Vertrek je op reis dan is een reisapotheek vanzelfsprekend. Afhankelijk van je bestemming en reisduur zal je reisapotheek er anders uitzien. Denk er aan dat in veel landen de beschikbaarheid van geneesmiddelen kleiner is dan in België. Je gezondheidstoestand en die van jouw reisgenoten is mee bepalend voor je reisapotheek.
De voedingsdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven ken je wellicht wel. Maar wist je ook dat dit wetenschappelijk onderbouwd model een update kreeg? Bij de oude driehoek uit 2017 lag de focus op voeding en het effect op gezondheid. Er was echter nood aan een herziening om de voedingsdriehoek meer hedendaags te maken. Zo ontstond in 2021 de nieuwe voedingsdriehoek, die naast gezondheid volledig in het teken staat van milieuverantwoorde voeding. Eten moet niet alleen gezond zijn voor jezelf, maar ook goed voor onze planeet. Die twee zaken gaan namelijk hand in hand.
De meeste ziektes veroorzaakt door bacteriën of virussen worden verspreid via de handen. Deze besmettelijke ziektes tonen het belang aan van goed gewassen handen. Je komt in contact met bacteriën en virussen via deurknoppen, toiletten, winkelwagens en in vele andere situaties. Hoe en wanneer moet je jouw handen wassen? Lees in dit artikel wat jij kan doen om ziektes te voorkomen.
Met Doel, Tihange, Mol, Dessel en Fleurus telt België in totaal vijf nucleaire sites. Daarnaast bevinden ook de kerncentrales van Chooz (Frankrijk) en Borssele (Nederland) zich dicht bij onze landsgrenzen. Aangezien nucleaire installaties moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorwaarden en regelmatig worden gecontroleerd, is de kans op een ernstig ongeval op een van die sites gelukkig klein.
De galblaas is een klein orgaan onder de lever rechtsboven in de buikholte. Het is een zakje dat gal opslaat, een groengele vloeistof die helpt bij de spijsvertering. Gal is nodig om vetten af te breken en te verbranden. De meeste galstenen ontstaan wanneer er te veel cholesterol in de gal zit. Deze cholesterolstenen zijn geelgroen van kleur. Ze bevinden zich in de galblaas, maar kunnen ook in de galweg terecht komen en een hevige pijncrisis en andere problemen uitlokken
Chronische obstructieve longziekte, of COPD, is een langdurige ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en de longen werken steeds minder goed, bijna altijd door jarenlang roken of sterke luchtvervuiling. De opgelopen schade is onherstelbaar.
Men spreekt van spataders wanneer opgezwollen aders duidelijk zichtbaar zijn onder de huid. Dit is het gevolg van een slechte bloeddoorstroming, vooral in de onderste ledematen. De aders slagen er eigenlijk niet in om het bloed op een correcte manier terug naar het hart te sturen. Het bloed blijft ter hoogte van de ader en zorgt voor de abnormale afwijking: de ader raakt opgezwollen en heeft een blauwe kleur onder de huid.
Schimmelnagel, ook wel onychomycose genoemd, is een frequente schimmelinfectie van de teen- of vingernagels, gemakkelijk te herkennen aan een witte, bruine of gele verkleuring van één of meer nagels.
Een goed sensorsysteem om bloedsuikerwaarden te monitoren kan de levenskwaliteit van patiënten met diabetes type 1 aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een studie door verschillende Belgische ziekenhuizen en universiteiten. Zo'n systeem biedt meer comfort en maakt een betere opvolging van de bloedglucosewaarden mogelijk, waardoor er minder complicaties optreden. In UZ Leuven en het Universitair Kinderziekenhuis Fabiola deelden patiënten met diabetes type 1 en zorgverleners hun ervaringen met minister van Volksgezondheid Maggie De Block.